top of page
  • Yazarın fotoğrafıMindoor App

Yürüme Meditasyonu: Eyleme Farkındalık Getirmek

Güncelleme tarihi: 27 Eyl 2023

Yürürken en kısa sürede gidebilmenin aceleciliği ile genellikle varacağımız noktaya odaklanır, adımlarımızı hızlı hızlı atar, hep bir yetişme hali içerisinde oluruz. Ve bedenimiz yürürken, düşüncelerimiz geçmiş ve geleceğe gider, hep bir şeyler planlamakla meşgul oluruz. İşte tam bu noktada yürüme meditasyonu bizi bulunduğumuz ana geri getirmek için iyi bir destekleyicidir.


ormanda yürüyen kadın

Yürüme Meditasyonu Nedir?

Yürüme meditasyonu, her insanın kolaylıkla uygulayabileceği bir farkındalık pratiğidir. Deneyimleyebilmek için herhangi bir meditasyon tecrübesine sahip olmak ya da doğada keyifli bir manzara karşısında yürüyor olmak şart değildir. Yürüme meditasyonu aslında günlük hayatınızda her mesafede ve hatta 5-6 adımlık bir alanda bile uygulanabilir.


Yürüme Meditasyonu Nasıl Yapılır?

Temel niyet, ayaklarınızın altındaki zemini, ayaklarınızı, bacaklarınızı hissederek, fark ederek yürümektir. Normal bir yürüyüşün aksine daha yavaş ve dingin adımlar atmak gerekir. Her bir adımda içinde bulunduğumuz anı fark eder ve bedeni gözlemleme fırsatı buluruz. Bu pratiği uygulamanızın ardından gelen dinginliğin etkisini gün boyu tüm hareketlerinize yansıdığını görebilir ve daha hafif, sakin bir gün geçirebilirsiniz. Yürüme meditasyonu, herhangi bir yere ulaşmak için değil, sadece yürümek için, yürüme eylemine gerçek bir ilgi ve merak ile yaklaşmak içindir. Amaç şimdiki anda, düşüncelerin etkisine kapılmadan sadece olanı olduğu gibi görebilmek ve bedensel duyumlara dair farkındalığı genişletmektir. Atmış olduğumuz her adımda keyif almak, yürürken etrafta olup bitenlerin farkında olup doğaya, insanlara ve manzaraya odaklanmak oldukça önemlidir.


Bu konuda kitapları da olan, dünyaca ünlü meditasyon öğretmeni Thich Nhat Hanh, “Ayaklarınız, yeryüzünü öpercesine yürümek” olarak ifade eder...


Yürüme Meditasyonunun Faydaları Nelerdir?

Yürüme meditasyonunun hem zihinsel hem de fiziksel olarak fayda sağlar. Zihinsel olarak baktığımız zaman, yürüme meditasyonu sırasında dikkatimizi bulunduğumuz ana ve bedenimize vererek aslında bizi yoran düşüncelerden uzaklaşmış oluruz. Dikkatimizi bedene getirdiğimiz her an, zihin ile beden dengelenmeye başlar. Bu dengelenme mutluluk seviyemizi yükseltirken, daha anlayışlı olmamızı sağlar. Yürüme meditasyonunun düzenli olarak yapılması stres ve kaygı seviyelerini de büyük ölçüde azalttığı görülmüştür. Yoğun ve stresli bir yaşantıya sahip olan kişilerin iş çıkışı arabalarına doğru yürürken bile eyleme farkındalık getirmesi günün stresini hafifletmelerine yardımcı olmaktadır. Özellikle sıklıkla yürüyüş meditasyonu yapan kişilerde depresyon belirtilerinin de daha nadir görüldüğü yapılan araştırmalarda görülmüştür. Uzun süre hareketsiz kaldıktan sonra kısa bir yürüyüş, tüm metabolizmanın canlanmasına ve kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı olabilmektedir.


taş merdivenlerin uzandığı tarihi kale

Mindful Yürüyüş Deneyimine 5 Duyuyu Dahil Etmek

Duyumlar şimdiki ana dönmek için bize destek olan arkadaşlarımızdır. Mindful yürüyüş deneyiminize 5 duyuyu eklemek, deneyimi zenginleştirecek ve farkındalık alanınızı genişletecektir. Özellikle doğa yürüyüşü esnasında bazen sadece durup gökyüzüne bakmak, ağaçlarla temas edip yapraklarına dokunmak, Kuş seslerine dikkatimizi vererek, hangi sesin hangi kuştan geldiğini ayırt etmeye çalışmak, attığımız adımlarda yürüdüğümüz yolun dokusunu hissederek yürümek, burnumuza erişen belki bir çiçek kokusu, belki de çimlerin kokusu olabilir içimize çekip fark etmek. Her bir duyuya ayrı ayrı odaklanmak, düşüncelerden uzaklaşıp şimdiki ana dönmemize yardımcı olur. Yürüyüşünüzü farklı hava durumlarına denk getirmeye çalışabilirsiniz. Mesela güneşli bir günde yaptığınız bir yürüyüş esnasında hangi duyularınıza odaklandığınızı fark edebilir ve yağmurlu bir günde nelere odaklandığınızı keşfedebilirsiniz. Farklı hava durumları arasındaki farkın veya aynılığın sizde uyandırdıklarını gözlemleyin...

Sonuç olarak...

Tüm meditasyon pratiklerinde önemli olan devam etmek ve tekrar tekrar üzerine çalışmaktır. Önce daha kısa süreler veya uygulamanızın daha kolay olduğu yerlerde deneyebilir ardından kendi sınırlarınız dahilinde sürenizi ve uygulama alanınızı genişletebilirsiniz.

Mindful yürüyüş yaparken sana rehberlik etmesi için bir ses ararsan, adımlarından kalbe ve zihne açılan kapıda Mindoor App her zaman #seninle.

Küçük uygulayıcılar için ise “çocuklar için mindful yürüyüş” meditasyonlarımız sana destek olacak.

“Farkındalıkla atılan her adım bizi şimdi ve buraya getirir, farkındalıkla yürümek yolumuzu aydınlatır.”


33 görüntüleme
bottom of page